Oogdrukmeting

Het meten van de oogdruk is standaard bij onze complete oogmeting. Waarom is het meten van de druk zo belangrijk?

Binnen in het oog wordt kamerwater geproduceerd waardoor het oog zijn vorm behoud. Door afvoerkanaaltjes wordt het overtollige kamerwater afgevoerd. Wanneer deze kanaaltjes dichtslibben, ontstaan de problemen: er komt teveel kamerwater in de oogbol, de spanning wordt (te) hoog en dit is schadelijk voor het netvlies. Een normale druk ligt tussen de 10 en 22 mmHg en schommelt gedurende de dag. Het tijdig opsporen van een te hoge druk is van belang omdat het kan leiden tot glaucoom.

Naast glaucoom zijn staar en macula degeneratie bekende oogaandoeningen. Bij het vermoeden van één van deze aandoeningen verwijzen wij u door naar uw huisarts of oogarts.

Glaucoom

Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw. Bij deze oogziekte gaan de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren. De oorzaak is waarschijnlijk een slechte doorbloeding van de oogzenuw. Hierdoor ontstaat er een te hoge druk binnen het oog.

Door die verhoogde oogdruk wordt de bloedvoorziening van de oogzenuw afgekneld. Door de hoge oogdruk raken de vezels van de oogzenuw steeds meer beschadigd. Blijft de oogdruk te hoog, dan gaan de zenuwvezels kapot.

Staar

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. De ooglens zorgt er (deels) voor dat beelden scherp gesteld worden in het oog (op het netvlies), zodat beelden scherp worden gezien.

Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder, zodat beelden minder scherp in het oog (op het netvlies) geprojecteerd worden. Het minder helder worden van de lens noemen we staar of cataract. De snelheid van verslechtering is van persoon tot persoon verschillend.

Macula degeneratie

Maculadegeneratie (MD) tast de gele vlek aan waardoor de gezichtsscherpte afneemt. Het is een verzamelnaam voor verschillende oogaandoeningen die elk een andere oorzaak hebben. Deze aandoeningen richten allemaal schade aan op dezelfde plek in het oog: de gele vlek (macula).

De leeftijdsgebonden maculadegeneratie is de meest bekende vorm en één van de belangrijkste oorzaak van blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen. Erfelijkheid speelt een kleine rol.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.